Butternutgratäng med ricotta
Är du på jakt efter ett enkelt recept som är klart på nolltid? Då har du hittat rätt för den här läckra butternutgratängen tar bara 20 minuter att tillaga!
Gör så här:
Skala löken och bryn i smöret tillsammans med bacontärningarna i en gryta.
Lägg i butternutpumpan skuren i små bitar och salta.
Låt sjuda på svag värme i ca 20 minuter (tills pumpan är mjuk).
Sätt på ugnen på 180 °C.
Häll i ricottan i butternutröran och rör om.
Häll röran i en ugnsform och sätt in i ugnen i 180 °C i ca 10 minuter. Stick i butternutpumpan med en kniv för att kontrollera om den är mjuk.
Denna enkla vegetariska rätt serveras varm och intas med en sallad.
Här är några tips som förhöjer smaken i detta recept:
Varianter:
För att göra en sådan skär du getostrullen i runda skivor och ställer åt sidan. Tärna butternutpumpan och bryn i olivolja med en skivad lök.
Gnid en ugnsform med en vitlöksklyfta och smörj in med olja. Lägg hälften av butternuttärningarna i formen, och ovanpå dem getostskivorna och lite hackad vitlök. Varva dessa lager tills formen är fylld. Täck med grädde och strö över riven ost. Sätt in i ugnen i 45 minuter.
Prova gärna även andra recept, till exempel getostfylld butternutpumpa. För mer smak kan du ha blanda i lite hackade hasselnötter i fyllningen till de rostade pumphalvorna.
Även butternutpuré är ett säkert kort. Skär butternutpumpan i små tärningar. Bryn skivad lök i smör i en kastrull. Lägg i pumpan och låt sjuda i 5 minuter så att grönsakerna får färg. Slå i lite kycklingbuljong som du har gjort med en buljongtärning. Ge blandningen rätt konsistens i en mixer. Häll i lite kokosmjölk och valfria kryddor för en utsökt god vintersoppa.
I det sista receptet kan du även blanda i sötpotatis eller vanlig potatis för en fastare konsistens.
Se våra populäraste recept:
Pastagratäng med purjolök, chorizo och ricotta
Potatisgratäng
Kronärtskocksgratäng
Potatisgratäng med pancetta