Recept

Paj med purjolök, ricotta och chorizo

Paj med purjolök, ricotta och chorizo - Galbani
Gör så här

Gör först mördegen. Häll ut lite mjöl på köksbänken och gör en grop i mitten. Tillsätt bitar av mjukt smör och en nypa salt.

Arbeta ihop allt till en sandig deg.

Gör en ny grop i degen och lägg i äggulan. Arbeta in med fingrarna och blanda undan för undan i mjöl och vatten tills du kan forma en boll.

Täck med plastfolie och låt degen stå svalt i kylen i 30 minuter. Du kan också köpa en färdig smördeg som du bara knådar lite innan du använder den. Om du vill göra din egen smördeg hittar du även det receptet på vår webbplats. Den här degen ska göras i förväg.

Tryck ut den färdiga pajdegen jämnt i en stor pajform. Nagga degen med en gaffel för att förhindra att den sväller upp för mycket.

Förgrädda i ugnen i ungefär 20 minuter i 180 °C.

Förbered fyllningen genom att tvätta och skära purjolöken i tunna skivor.

Gör samma sak med löken och förkoka grönsakerna i en tryckkokare. Om du inte har någon tryckkokare kan du svetta dem i lite olivolja eller smält smör i några minuter under lock i en traktörpanna. Om det är vätska kvar i pannan fortsätter du kokningen lite till utan lock.

Tillsätt sedan lite salt och peppar och tryck vid behov ut överflödig vätska genom att trycka lätt på grönsakerna.

Tärna chorizon fint och stek den i 7–8 minuter i en stekpanna utan matfett tills den blir knaprig.

Häll stekfettet i ett glas och ställ åt sidan. Om du inte gillar chorizo är fläsk ett möjligt alternativ, och det allra godaste är om det är rökt.

Tips från Miamissimo

Denna purjolökspaj kan anpassas med lax eller tonfisk.

När fyllningen är klar är det dags att göra äggstanningen. Knäck äggen i en skål, salta och vispa ihop dem lätt med en gaffel. Tillsätt Ricotta Galbani och rör om.

För en fylligare konsistens kan du blanda i lite getost eller färskost.

Precis som i en béchamelsås kan du sedan blanda i grädde eller mjölk som du blandar i 4 matskedar mjöl.

Tillsätt en sista nypa peppar och blanda väl. För en fin purjolöks- och gräddpaj ska äggstanningen vara slät och fyllig. Sedan är det bara att blanda i den mjuka purjolöken och den rostade chorizon. Blanda väl igen.

Tips från Miamissimo

För att göra pajen mer mättande kan du blanda i kokta potatistärningar i äggstanningen.

Sätt på ugnen på 180 °C.

Häll purjolöksblandningen i det förgräddade pajskalet. Strö över ett tjockt lager gruyère eller riven getost. Riven gruyère är dock att föredra eftersom den smälter lättare och ger pajen en frasigt guldbrun yta. Ringla över lite olivolja och sätt sedan in i ugnen.

Grädda i 30 minuter.

Tips på garnering och tillbehör:

Dela det här receptet Länken har kopierats.