Recept

Risotto med fyra sorters ostar

Risotto med fyra sorters ostar - Galbani
Gör så här

1. Det första du ska göra är att på mycket svag värme smälta hälften av smöret i en kastrull.

2. Lägg sedan i den finhackade löken och bryn den. Låt den brynas i ungefär 20 minuter tills den blir genomskinlig och genomkokt utan att få färg. Häll vid behov på 1–2 matskedar köttbuljong under bryningen.

3. Nästa steg är att hälla i riset och höja värmen något. Stek riset i ungefär 2 minuter under ständig omrörning.

4. När riset har sugit upp all vätska och är genomskinligt och glänsande vispar du ur med vitt vin och rör om tills all vätska har avdunstat.

5. Häll sedan på buljongen, en slev i taget, under konstant omrörning. För att få ett lagom kokt ris med mer smak ska du inte hälla på mer buljong förrän riset har absorberat den föregående vätskan. 5 minuter innan det är klart lägger du slutligen i den rivna osten.

6. När riset är färdigkokt med lätt tuggmotstånd blandar du i Mozzarella Cucina Galbani och Gorgonzola D.O.P. Galbani samt resten av smöret och Parmigiano Reggiano D.O.P. Galbani och låter det hela smälta ihop.

7. Låt det vila under lock i ytterligare 2 minuter innan du lägger upp på ett serveringsfat. Som de flesta risrätter äts den här risotton bäst varm.

Risotto och ost är en riktig smakexplosion, särskilt om huvudrätten har en sofistikerad smak av vitt vin och smör.

Tips från Miamissimo

För att lyckas med risotton bör du helst välja risottoris, till exempel arborio som är speciellt framtaget för den här typen av rätt. Med ett sådant ris tar kokningen högst 15 minuter.

Om du inte har några vegetarianer bland gästerna kan du göra en variant med grönsaker och fågelkött. Börja med att skala och skiva löken och skölja och fintärna zucchinin och morötterna. Ansa och skölj kantarellerna och skär dem i stora bitar. Finhacka örterna som ska få sätta smak på riset.

Om du inte använder färdig kycklingbuljong kokar du upp 1 liter vatten med en kycklingbuljongtärning i en gryta. Hetta under tiden upp lite olivolja i en kastrull och lägg i de förberedda ingredienserna. Tillsätt sedan kycklingfilén skuren i bitar och stek i 5 minuter. Om du vill kan du också ge extra smak med en pressad vitlöksklyfta. Häll i arborioriset i kastrullen och blanda om väl innan du pepprar. Vänta tills riskornen har blivit genomskinliga och tillsätt sedan den färdiga buljongen undan för undan med en slev i taget under 15 minuter. Dra sedan bort kastrullen från plattan och strö över med riven parmesanost. Rör om ordentligt så att osten smälter. En variant av detta recept är att använda skaldjur eller fisk och även tillsätta lite grädde.

Börja med att koka upp 1 liter vatten med en buljongtärning i. Bena sedan ur laxen och skär den i bitar. Om du använder räkor räcker det att du skalar dem. Bryn sedan detta i en stekpanna med 4 teskedar olivolja och en skivad lök. Tillsätt en pressad vitlöksklyfta och häll sedan i riset och följ samma steg som i grundreceptet. Svep ett varv med salt- och pepparkvarnen så att allt kryddas väl. 5 minuter innan riset är klart häller du i lite grädde eller mjölk (beroende på om du vill hålla det fettsnålt eller inte) och tillsätter parmesanosten. Nu bör du ha en krämig risotto i kastrullen.

I alla dessa recept kan du välja vilken ost du vill använda. Utöver parmesanost och mozzarella ger getost, gruyère och comtéost fin smak på risotton. Du kan även använda färskost för en lättare variant.

Det allra godaste är på hösten när du kan garnera med lite albatryffel före servering. Även tryffelolja med sin framträdande smak är ett bra alternativ – det är upp till dig!

Bli mästerkock för en dag med de här enkla men utsökt goda recepten. Utöka även receptsamlingen med våra senaste recept och imponera stort på gästerna. Innan du vet ordet av är du italienskt matlagningsproffs!

Se våra populäraste recept:

Grön risotto med pestoost och valnötskross

Ostrisotto

Risotto från Provence

Svamp- och fläskrisotto

Risotto med gul paprika och tomat

Kyckling- och champinjonrisotto

Dela det här receptet Länken har kopierats.